Riesling 2005
Opis
Riesling 2005 - Winnice Jaworek
Ciekawostki o winie
Parametry wina -
(Riesling 2005, klon BKS 68, zajmowany areał – 0,8 ha, podkładka Boerner, wiek krzewów w czasie zbioru 4 lata), Alkohol: 12,2% , Kwasowość: 8,0 g/l, Cukier: 5,5 g/l
O winnicy
Założona w 2001 roku winnica, ma obecnie areał 22.85 ha. Jest to największa winnica w Polsce. Zlokalizowana jest w dolinie Odry w miejscowości Miękinia, w odległości 20 kilometrów od metropolii Dolnego Śląska Wrocławia. Na wysokości 109 m n.p.m została nasadzona winorośl szlachetna Vitis vinifera wraz z odmianami rezystentnymi zakwalifikowanymi do Vitis vinifera. W trakcie ośmiu lat istnienia winnicy dokonano selekcji odmian, klonów i podkładek, tak aby wybrać te, które charakteryzują się największą odpornością na warunki klimatyczne występujące w tym miejscu. W dniu dzisiejszym winnica obsadzona jest 40 odmianami. Nad systemem ochrony czuwa fitopatolog, pełniący monitoring zdrowotności roślin. Rejon nasadzeń należy do najcieplejszych regionów Polski, głównym zagrożeniem klimatycznym są przymrozki wiosenne z ostatniej dekady kwietnia oraz pierwszej dekady maja. Zbiory przypadają na październik, większość odmian zbierana jest w drugiej połowie miesiąca. Winnica jest plantacją doświadczalną, której celem jest dobór odmian sprawdzających się w naszym klimacie oraz dobór odpowiedniego systemu prowadzenia, rodzaju podkładki. Na podstawie wzrostu oraz jakości eliminowane są odmiany sprawiające zbyt wiele problemów uprawowych (Muller Thurgau, Pinot Blanc, Dunkelfelder, Saint Laurent). Ich miejsce zastępują odmiany sprawdzone. Nowe odmiany rezystentne są uprawiane pod kontrolą odpowiednich instytutów niemieckich. W trakcie sezonu na winnicy pracuje 10 osób. W trakcie 8 lat winnica nabywa wiele nowoczesnego sprzętu pozwalającego na obniżenie kosztów oraz zmechanizowanie pracy.
Dane techniczne
Odmiana | Riesling |
Rocznik | 2005 |
Zawartość alkoholu | 12,2% |
Rodzaj wina | wytrawne |
Twórca wina | Andrzej Krasowski, Lech Jaworek, Sabina Połońska, Grzegorz Nowakowski |