Riesling 2006

Dostępność: KATALOG
Cena: 1,00 zł 1.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Kod produktu: 15

Opis

Riesling 2006 - Winnice Jaworek

 

Wino białe, półwytrawne o jasnozielonej barwie i subtelnym aromacie owoców cytrusowych. Dzięki świetnie dojrzałym owocom powstało wino o wyrazistych aromatach ananasa, jabłka, brzoskwini i limonki. Świetne na aperitif. Dobrze zbudowane przyjemne wino. W smaku zrównoważona kwasowość uzupełniona delikatną słodyczą. Zastosowanie kulinarne: aperitif, dodatek do białych mięs, delikatnych serów i chudych ryb


 

Osiągnięcia wina


Przewodnik po Winach Europy, Marek Bieńczyk i Wojciech Bońkowski „ trzy serduszka – wino prawdziwie dobre, interesujące" , III miejsce w ocenie publiczności , II miejsce w ocenie sommelierów w kategorii win białych dojrzałych i I miejsce w ocenie komisji winiarzy w czasie Święta Polskiego wina 2008 we Wrocławiu .

 

Ciekawostki o winie

 

Ciężka zima poprzedzająca zbiór sprawiła ze owocowała tylko cześć parceli . Jednak naturalna selekcja pozwoliła zebrać grona o potencjale, który pozwolił pozostawienie w winie cukru resztkowego co sprawiło, że naturalna owocowość została wsparta subtelnymi nutami słodyczy. Bogactwo aromatów owoców zawartych pozwoliła na jego wczesną konsumpcję, a poziom kwasowości w tym roczniku daje szansę cieszenia się tym winem w przyszłości. Zbiór: 26.10.2006, ręczna selekcja owoców, delikatne prasowanie, Fermentacja w temperaturze otoczenia – 12-15 stopni - , trwająca 3 tygodnie, po zlaniu znad osadu dojrzewał, 5 miesięcy na osadzie w zbiorniku. Przeprowadzona fermentacja biologiczna w celu obniżenia kwasowości. Dojrzewanie w tanku ze stali nierdzewnej. Zlany znad osadu w celu przerwania fermentacji. Filtracja na płytach celulozowych i rozlew 9-10. 05.2007. Riesling (klon BKS 68, zajmowany areał – 0,8 ha, podkładka Boerner, wiek krzewów w zasie zbiorów 5 lat) alk. 11,7%, cuk. reszt. 12,6 g/l, kwas. 7,5 g/l, kwasowość ogólna: 7,5 g/l, wydajność 60 hl/ha, Zabutelkowany: 10.05.2007, przechowywany w temp: 8 – 15 st. C

O winnicy

Założona w 2001 roku winnica, ma obecnie areał 22.85 ha. Jest to największa winnica w Polsce. Zlokalizowana jest w dolinie Odry w miejscowości Miękinia, w odległości 20 kilometrów od metropolii Dolnego Śląska Wrocławia. Na wysokości 109 m n.p.m została nasadzona winorośl szlachetna Vitis vinifera wraz z odmianami rezystentnymi zakwalifikowanymi do Vitis vinifera. W trakcie ośmiu lat istnienia winnicy dokonano selekcji odmian, klonów i podkładek, tak aby wybrać te, które charakteryzują się największą odpornością na warunki klimatyczne występujące w tym miejscu. W dniu dzisiejszym winnica obsadzona jest 40 odmianami. Nad systemem ochrony czuwa fitopatolog, pełniący monitoring zdrowotności roślin. Rejon nasadzeń należy do najcieplejszych regionów Polski, głównym zagrożeniem klimatycznym są przymrozki wiosenne z ostatniej dekady kwietnia oraz pierwszej dekady maja. Zbiory przypadają na październik, większość odmian zbierana jest w drugiej połowie miesiąca. Winnica jest plantacją doświadczalną, której celem jest dobór odmian sprawdzających się w naszym klimacie oraz dobór odpowiedniego systemu prowadzenia, rodzaju podkładki. Na podstawie wzrostu oraz jakości eliminowane są odmiany sprawiające zbyt wiele problemów uprawowych (Muller Thurgau, Pinot Blanc, Dunkelelder, Saint Laurent). Ich miejsce zastępują odmiany sprawdzone. Nowe odmiany rezystentne są uprawiane pod kontrolą odpowiednich instytutów niemieckich. W trakcie sezonu na winnicy pracuje 10 osób. W trakcie 8 lat winnica nabywa wiele nowoczesnego sprzętu pozwalającego na obniżenie kosztów oraz zmechanizowanie pracy.


Dane techniczne

Odmiana Riesling
Rocznik 2006
Zawartość alkoholu 11,7%
Rodzaj wina półwytrawne
Twórca wina Lech Jaworek, Andrzej Krasowski, Krystian Krasowski, Tomasz Litwin, Sabina Połońska, Grzegorz Nowakowski

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl