Wino jest znane od starożytności i już od tamtej pory towarzyszy biesiadom i uroczystościom, a także stanowi doskonały składnik wielu wyśmienitych dań. Jednym z najpopularniejszych win białych na świecie, które warto wykorzystać w kuchni, jest Sauvignon Blanc.
Sauvignon Blanc to najczęściej wino wytrawne, pełne świeżości i rześkości. Dzięki swoim złożonym nutom smakowym doskonale komponuje się z sałatkami, daniami z drobiu, sushi oraz owocami morza. Choć wino smakuje wybornie, gdy kieliszek stoi obok talerza, może również stać się kluczowym składnikiem niejednej potrawy, eksponując jej aromaty i nadając unikatowego charakteru. Kiedy zatem Sauvignon Blanc sprawdzi się najlepiej i o czym trzeba pamiętać, by uzyskać zamierzony efekt?
Sauvignon Blanc – prosty sposób na aromatyczne danie
Wielu szefów kuchni sięga po wino podczas gotowania, aby wzmocnić smak i aromat potraw, zbalansować ich tłustość oraz nadać im głębię. W zależności od dania poleca się różne wina, a Sauvignon Blanc jest jednym z najchętniej wybieranych, i to z co najmniej kilku powodów. Jego unikatowy smak, z ziołowymi i owocowymi nutami, wprowadza do potraw świeżość. Jest uniwersalne i doskonale komponuje się zarówno z drobiem i rybami, jak i z warzywami. Dodatkowo dzięki wysokiej kwasowości, pozwala na zbalansowanie cięższych dań.
Sauvignon Blanc do sosów
Sauvignon Blanc świetnie sprawdzi się podczas deglasowania i przygotowywania sosów. Proces deglasowania polega na rozpuszczeniu skarmelizowanych resztek jedzenia na patelni, co pozwala na stworzenie wyjątkowego sosu. W tym celu można wykorzystać bulion lub białe wino. Przyrumieniona skorupka warzyw czy mięs ma skoncentrowany smak, który w połączeniu z winem zyskuje na intensywności. Tego typu sos będzie idealnym uzupełnieniem filetów z dorsza, krewetek lub smażonych warzyw.
Wino jako dodatek do marynat
Sauvignon Blanc doskonale współgra ze smakiem ryb i drobiu, dlatego warto pomyśleć o nim podczas przygotowywania licznych potraw. Można je wykorzystać do marynaty, łącząc wino z cytryną, oliwą i czosnkiem, a opcjonalnie dodając ulubione zioła, takie jak tymianek. Taka marynata doskonale sprawdzi się przy przyrządzaniu indyka, kurczaka, dorsza czy pstrąga.
Przepyszne zupy z białym winem
Białe wino Sauvignon Blanc stanowi kwintesencję smaku w wielu zupach. Sięgnij po nie, przygotowując francuski specjał w postaci zupy cebulowej lub zupy dyniowej z mleczkiem kokosowym. Wino doskonale komponuje się również z zupą grzybową i pieczarkową z dodatkiem śmietany. Poprzez dodane wino bez problemu odświeżysz także smak uwielbianej przez wszystkich zupy pomidorowej.
Risotto z dodatkiem wina
Białe wino to fenomenalne uzupełnienie dań na bazie ryżu, szczególnie risotto, któremu nada świeżości i podkreśli smak warzyw dzięki ziołowym nutom. Jeśli chcesz do risotto wykorzystać wino Sauvignon Blanc, to wyjątkowo dobrze będzie pasować do przepisu z kurkami lub pieczarkami, krewetkami, czy szparagami.
O czym pamiętać, przygotowując dania z wykorzystaniem Sauvignon Blanc
Potrawy z dodatkiem wina powinny być wyraziste w smaku, ale nie mogą być zdominowane przez wino. Dlatego używaj go z umiarem i nie przekraczaj proporcji podanych w przepisach. Zawsze sięgaj po wino wysokiej jakości, ponieważ gorsze trunki mogą nie tylko nie poprawić smaku, ale wręcz go zepsuć. Unikaj gotowania wina na dużym ogniu, aby sosy i zupy nabrały głębi smaku, oraz nie podlewaj bardzo słonych potraw, ponieważ smak soli stanie się jeszcze bardziej wyrazisty.






